Závěrečné neformální setkání starostů a místostarostů za obce v ORP Ostrov v rámci projektu meziobecní spolupráce

21.09.2015 17:38

S blížícím se koncem projektu meziobecní spolupráce v našem mikroregionu nadešel čas bilancovat činnost uplynulých dvou let. Na setkání, které se konalo dne 15. 9. 2015 v malé zasedací místnosti ostrovského zámku, se na závěrečném neformálním setkání  realizačního týmu projektu s představiteli obcí sešli kupříkladu starostové a místostarostové Hroznětína, Velichova, Abertam, etc. Město Ostrov, které bylo nositelem projektu, jinak plně financovaného z dotací Sociálního fondu Evropské unie a v menší míře také Ministerstva práce a sociálních věcí, reprezentoval místostarosta pan Mgr. Libor Bílek. Setkání se rovněž za Svaz měst a obcí zúčastnil Ing. Radek Lövy, regionální koordinátor.

Diskuze se týkala navrhovaných mnohamiliónových úspor v oblasti odpadového hospodářství, které realizační tým však jako nosné téma meziobecní spolupráce zatím nedoporučil. Naopak v oblasti školství se chystají v našem ORP velké změny. Přítomní starostové informovali o momentální situaci v procesu schvalování záměru přistoupení jednotlivých obcí k projektu svazkové školy ve svých zastupitelstvech. Kupříkladu zastupitelstvo v Horní Blatné již přistoupení schválilo. Ostatní obce zastupitelstva k tomuto bodu zatím připravují. Projekt svazkové školy vyšel přímo z projektu meziobecní spolupráce a byl inspirován demografickými analýzami našeho týmu. Následně z iniciativy pana starosty Martina Malečka bylo rozhodnuto dát se právě touto cestou.

Podobná škola dnes již v Karlovarském kraji existuje a to v obcích Otovice, Sadov a Hájek a právě ona by se měla stát předlohou nové svazkové školy na území sdružení obcí Bystřice, kde by v budoucnu měly být sdruženy školy v Hroznětíně, Merklíně, Perninku, Abertamech a Horní Blatné a potencionálně v budoucnu možná škola v Potůčkách. Konkrétně to znamená, že v do ledna roku 2017 by tyto školy zanikly jako samostatné právní subjekty a spojily se v jeden subjekt spravovaný všemi obcemi společně. To by mělo za následek snížení provozních nákladů, které se pro menší horské obce stávají již neúnosně zatěžujícími. Projekt má rovněž přinést stabilizaci pracovních týmů škol. Čeho se však projekt svazkové školy nedotýká, je vlastní financování školních budov obcemi. Proto lze v budoucnu očekávat, že některé menší obce se budou školních budov zbavovat. V takovém případě by se následně přistoupilo k náhradnímu řešení pomocí svozových školních autobusů.

Je jistě jen potěšitelné, že zrovna v období tak složité a náročné transformace školství v našem mikroregionu se Město Ostrov rozhodlo pomoci zřízením samostatného odboru školství (opatření 0.1 Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov 2015–2018) a navýšením kapacit pracovníků (např. nová pozice koordinátora od ledna 2016, viz patření 2.1  Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov 2015–2018) zabývajících se oblastí základního školství v našem ORP při Městském úřadu v Ostrově. Konkrétně z požadavků Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov 2015–2018  vzešlé z projektu Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov vyplývá, že problematika inkluze žáků ohrožených neúspěchem si po skončení tohoto projektu vzhledem k velké finanční náročnosti navrhovaných opatření vyžádá další meziobecní spolupráci v oblasti základního školství tak, aby nákladné cíle nastolené výše zmíněným projektem (např. logopedická a psychologická péče) byly dlouhodoběji udržitelné. Naopak v předškolním vzdělávání zcela zapadla myšlenka možné finanční participace okolních obcí na projektu tzv. „kontejnerové školky“, která by měla navýšit kapacitu předškolních zařízení v Ostrově a o níž bylo v loňském roce v rámci projektu rovněž jednáno. Idea byla tehdy taková, že by školka kromě ostrovských dětí sloužila rovněž dětem rodičů z Perninku, Hroznětína a Merklína, popřípadě jiných obcí, kteří by byli zaměstnáni na průmyslové zóně v Ostrově.

Dalším velkým tématem závěrečného setkání  starostů byla oblast turistického ruchu. Pan starosta Luboš Garaj z Vojkovic informoval o stavu projektu vybudování nové části páteřní cyklostezky Karlovarského kraje v úseku Vojkovice – Stráž nad Ohří, který se po letech pohnul z místa, mimo jiné i díky naší intervenci. Milovníky cyklistiky jistě potěší, že realizace projektu by měla být hotova do konce příštího roku  a nová cyklostezka údolím Ohře by měla být i s napojením na cyklostezku směřující přes Klášterec do Kadaně k dispozici již v roce 2017. K témuž bodu přidal i starosta Hroznětína pan Martin Maleček informace o úpravě stávající stezky Ostrov- Hroznětín v části obce Bystřice. Dále rovněž informoval přítomné o  plánovaných cyklostezkách ve směru na Plešivec a jejich napojení na systém cyklostezek v Krušných horách. Bohužel jsou tyto cyklostezky stále jen ve stádiu příprav.

V dalším bodu týkajícím se cestovního ruchu se rozvinula velmi živá a emotivní debata k destinačnímu managementu. Tato oblast má stále ještě velké rezervy a současný stav sdružení Krušné hory západ o. s., které mělo destinační management regionu ve své náplni zatím příliš rozvoji turismu neprospívá. Během diskuze zazněly i názory zejména pana starosty Martina Malečka, ale i paní místostarostky Jany Rojovské z Abertam, že by destinační management měl být svěřen menší společnosti se záběrem zhruba v rozsahu ORP Ostrov. Tato invence však již do téměř hotových akčních plánů bohužel zahrnuta nebude.

Hotové akční plány s konkrétními opatřeními a návrhy projektu následně budou v měsíci říjnu distribuovány všem obcím v ORP Ostrov. Na závěr setkání hroznětínský starosta pan Martin Maleček připomněl, že zvýšená frekvence setkávání představitelů obcí v rámci našeho projektu výrazně napomohla i takovým projektům jako je integrovaná doprava mezi Hroznětínem a Ostrovem a jistě i mnoha dalším.

 

Mgr. Lukáš Hanzl
koordinátor projektu