V Chotěboři vznikne příští rok další servisní kancelář pro malé obce

31.08.2015 20:37

Chotěboř – Poradenství především z oblasti ekonomiky, práva,dotací, veřejných zakázek, sociálních věcí či odpadového hospodářství.

Takové služby by měla poskytovat servisní kancelář třiceti malým obcím na Chotěbořsku. Vyplynulo to z účasti chotěbořské samosprávy v projektu Svazu měst a obcí ČR na podporu meziobecní spolupráce. Podle starosty Chotěboře Tomáše Škaryda by kancelář měla vzniknout začátkem příštího roku a měla by se systematicky a dlouhodobě věnovat potřebám malých obcí ve správním obvodu Chotěboř. Podobně to už funguje například v Tišnově na Brněnsku.

 

Přirozené centrum desítek obcí

„Chotěboř je přirozeným centrem pro třicet obcí, které ve správním obvodu máme,“ říká starosta Chotěboře Tomáš Škaryd a dodává: „A protože jsme obcí s rozšířenou působností, snažíme se s našimi sousedy spolupracovat a pomáhat jim. Důkazem je servisní kancelář, jejíž otevření – jako logické vyústění naší účasti v projektu na podporu meziobecní spolupráce – připravujeme. Dva zaměstnanci by zde měli poskytovat služby z oblasti základní administrativy, ekonomiky, dotací, práva, odpadů, sociálních věcí apod.“

„Velmi nás těší hmatatelné výsledky evropského projektu na podporu meziobecní spolupráce, do kterého se zapojila většina tuzemských samospráv,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukla dodává: „V aktuálním pokračování projektu se mimo jiné řeší financování a podpora spolupráce měst a obcí, přenos zkušeností ze zahraničí, právní a legislativní souvislosti meziobecní spolupráce či řízení kvality veřejné správy. Vznikla také platforma efektivní meziobecní spolupráce, která umožňuje přímou komunikaci s aktivními zástupci území.“

Platforma se zabývá administrativní podporou činnosti především malých obcí, zaměstnaností a podporou podnikání jako průřezovými tématy, která si v první části projektu vyžádala území. Právě v jejím rámci se projednávají servisní kanceláře.

„Každý starosta malé obce, zejména pak ten neuvolněný, potřebuje pomoc, kterou mohou nabídnout právě servisní kanceláře postavené na meziobecní spolupráci,“ říká ředitel Kanceláře pro projekty a vzdělávání a supervizor projektu na podporu meziobecní spolupráce Svazu měst a obcí ČR Jaromír Jech a dodává: „Administrativní požadavky na samosprávy jsou obrovské, zákony složité a často se mění. Problém vyznat se ve všech pravidlech mívají i velká města s řadou zaměstnanců. Což pak teprve malé obce, kde na obecním úřadě pracují třeba jen dva lidé?“

Radnice v Chotěboři by na Vysočině měla být vůbec první samosprávou, kde servisní kancelář v území obce s rozšířenou působností (ORP) vznikne. Pomyslnou vlaštovkou přitom bylo ORP Tišnov na Brněnsku, kde Poradenské a servisní centrum DSO Tišnovsko otevřeli letos 27. dubna na Obecním úřadě v Předklášteří. Meziobecní spolupráce a vzájemná pomoc výborně funguje mimo jiné i v ORP Pacov na Pelhřimovsku. V zahraničí jsou ještě dál, například ve Francii či Rakousku dokonce připravují společné územní plány. Ví totiž,že spojení sil pomáhá zefektivnit veřejnou správu a zkvalitnit služby občanům.

Projekt na podporu meziobecní spolupráce realizuje Svaz měst a obcí ČR. Je financovaný z Evropského sociálního fondu (ESF) prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ). Informace o fondu najdete na https://www.esfcr. cz, o projektu na https://www.obcesobe. cz.

 

Svaz měst a obcí ČR

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí a to jak na národní, tak evropské úrovni. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. Svaz sdružuje více než 2 600 měst a obcí a svými členy tak čítá více než 8 milionů obyvatel České republiky. Více na https://www.smocr.cz.

Projekt na podporu meziobecní spolupráce – zkráceně nazvaný „Obce sobě“ – realizuje Svaz měst a obcí ČR od května 2013. Je financován z Evropského sociálního fondu (ESF) prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ). Má mimo jiné za cíl zanalyzovat situaci v obcích s rozšířenou působností, zjistit, kde jsou problémy a na základě konkrétních dat pak navrhnout efektivní řešení situace. Tak, aby se díky meziobecní spolupráci v území spojily síly, a tím zlepšily služby veřejnosti. Více na https://www.obcesobe. cz.

 

Havlíčkobrodský deník, 31. 8. 2015