Starostové Turnovska využívají první výsledky meziobecní spolupráce

03.09.2015 17:35

Starostové spádové oblasti Turnova diskutovali 3. září 2015 na radnici v Turnově na neformálním závěrečném setkání nad konkrétními příklady meziobecní spolupráce projektu Svazu měst a obcí ČR „Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“ (ORP) s reg. č CZ.1.04/4.1.00/B8.00001.

Akční plán na období 2016 - 2017 je konkrétním výsledkem meziobecní spolupráce a zahrnuje pět společných projektů. Na jednom z nich participuje 18 obcí a jedná se o elektronickou aukci na dodavatele služeb spojených se svozem odpadu. Obce si tak slibují, že společně vysoutěží nižší náklady. Posílení komunitního plánování na Turnovsku se projeví v oblasti zajištění sociálních služeb. Do přípravy nového komunitního plánu, který bude zpracovávat Odbor sociálních věcí MěÚ Turnov, budou zapojené obce správního obvodu ORP Turnov, což by mělo přinést více podnětů z území a následně cílenější nabídku služeb. Sociální problémy stále více doléhají na obce a tento nástroj by mohl pomoci samosprávám se lépe orientovat při vzniklém problému. Obce spojuje i další významná oblast - obnova úvozových a polních cest. Zde by byla i možnost získat dotace z Evropské unie, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí. Na jednání zazněla též informace o pokračování cyklostezky Greenway Jizera na území Turnova, Přepeř, Příšovic a Svijan, která se neobejde bez spolupráce zmíněných obcí. Dalším řešeným tématem v projektu byla institucionalizace meziobecní spolupráce, o kterou nebyl na Turnovsku takový zájem. Mikroregiony plní své poslání v území a saturují obcím některé potřebné služby.

Projekt na podporu meziobecní spolupráce se pomalu blíží ke svému závěru. Prezentace Akčního plánu představovala poslední společné setkání starostů v rámci projektu. Byla však nastartována spolupráce obcí v širším rozměru a věříme, že přinese slibované výsledky. Nyní realizační tým očekává k Akčnímu plánu připomínky odborníků ze strany Svazu měst a obcí, následně bude zpracována finální verze, která bude zveřejněna i na webových stránkách města Turnov.

Ing. Eva Krsková a Barbora Špicarová Stašková M.A., členové realizačního týmu