Projekt Obce sobě má podporu více než 90 procent ORP

22.05.2014 02:03

Starostové věří, že díky němu získají pádné argumenty a tvrdá data pro další jednání se státní správou o financování meziobecní spolupráce

 

(Praha 20.5.)  Do projektu Podpory meziobecní spolupráce, zkráceně nazývaného Obce sobě, se zapojilo 185 z celkem 205 území správních obvodů obcí s rozšířenou působností (ORP). Na setkání s tzv. motivujícími starosty to uvedl Jaromír Jech, ředitel Kanceláře pro projekty a vzdělávání Svazu měst a obcí ČR.

 

„V  99 případech je smluvním partnerem Svazu obec a v 86 jde o dobrovolný svazek obcí. Ve všech spolupracujících územích už fungují proškolené týmy, které dnes čítají na 800 zaměstnanců a 400 motivujících starostů,“ zdůraznil J. Jech s tím, že se třemi ORP se ještě jedná (v Brně, Plzni a Liberci). V současnosti pokračují analytické práce, kdy jsou mapovány potřeby území v základních oblastech projektu, kterými jsou školství, sociální oblast a odpadové hospodářství. Na sběru dat se podílí na pět tisíc obcí. „Jsme rádi, že se nám daří naplňovat předsevzetí, na němž se Svaz shodl hned na začátku se starosty – nechceme dělat projekt pro projekt, nebo projekt do šuplíku, ale chceme, aby byl slyšet hlas starostů a jejich pádné argumenty. Našim dlouhodobým cílem jsou změny v legislativě a ve financování meziobecní spolupráce,“ prohlásil Jech.

 

Čtyři setkání s motivujícími starosty se uskutečnila mezi 30. dubnem a 12. květnem v Plzni, Praze, Brně a Olomouci, zúčastnilo se jich celkem 234 starostů. „Projekt je v plném proudu. V předcházejících měsících jsme v odborných školeních proškolili na 600 členů realizačních týmů. Nyní vrcholí přípravy prvních shromáždění zástupců obcí v jednotlivých územích, které budou probíhat v květnu a červnu“, doplnil informace nový projektový manažer Antonín Lízner. Připomněl také, že se jedná o evropský projekt, který je bedlivě sledován kontrolními orgány a že se podařilo úspěšně uzavřít již druhou průběžnou monitorovací zprávu.

 

Základní informace o projektu:

 

·          Projekt „Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“ (ORP) je plně hrazený ze zdrojů OP LZZ. Doba jeho trvání je od 1. května 2013 do 30. června 2015. Přímá finanční podpora do jednotlivých území je až 2,5 mil. Kč.

·         Garantem projektu je Svaz měst a obcí ČR, který již o realizaci projektu uzavřel smlouvy s partnery ze 185 území správních obvodů ORP.

·         Projekt usnadní spolupráci obcí tím, že jim poskytne odborné a administrativní zázemí v územích správních obvodů ORP. Malé týmy pracovníků, za výrazné podpory tzv. motivujících starostů z daného místa a metodické podpory ze strany Svazu, vytvoří odborné analýzy a návrhy rozvoje jednotlivých území. Ty se stanou podkladem pro diskusi zástupců obcí, jak řešit dostupnost základních škol nebo sociálních služeb v území, jaké jsou možnosti řešení dopravní obslužnosti, jak společně zadávat výběrová řízení, jak výhodně řešit odpadové hospodářství, jak společně nakupovat energie či jiné služby apod. Bude jen na zástupcích obcí, pro jaké z navrhovaných řešení se rozhodnou.

·         Projekt umožňuje vyhmátnout reálné problémy regionu a řešit je. Obce v konkrétním území získají vlastní data a řadu informací, které jim pomohou při tvorbě navazujících projektů i při diskusích o finančních prostředcích se státní správou a krajskou samosprávou. Solidní a pádné argumenty v ucelených materiálech za jednotlivá území i v rámci celé ČR jsou nutné pro přesvědčování politiků, aby nasměrovali peníze na rozvoj meziobecní spolupráce i jednotlivé projekty v konkrétních územích.

·         Podstatným rysem projektu je, že obce navazují spolupráci dobrovolně. Obce a jejich starostové nejlépe vědí, co potřebují a jaká spojení a spolupráce je pro ně výhodná a jaká nikoliv.

 

 

Více informací o projektu najdete na www.obcesobe.cz

Informace o Svazu měst a obcí ČR najdete na www.smocr.cz

 

Další informace novinářům o projektu poskytne:

Tomáš Cikrt, manažer publicity

cikrt.moc@smocr.cz

722 959 738