Projekt Obce sobě končí

10.09.2015 20:14

Finalizace akčního plánu a debata ohledně zřízení Centra společných služeb pro starosty – to byla témata jednání starostů ORP Dvůr Králové nad Labem, které se uskutečnilo ve čtvrtek 10. září na Městském úřadě ve Dvoře Králové nad Labem. O aktuálnosti a potřebnosti probíraných témat svědčí velká účast starostů, jichž se sešla více než polovina. Jednání navštívila také regionální koordinátorka projektu Obce sobě, v jehož rámci bylo setkání uspořádáno, Ing. Ivana Červinková

Prvním bodem programu byl akční plán území pro roky 2016 až 2017, který nyní prochází oponentním řízením ze strany Svazu měst a obcí. Dále starostové diskutovali o možnostech zřízení servisního centra, které by starostům pomáhalo s řešením části obecní agendy.

V této části vystoupil motivující starosta projektu Petr Hrubý, který připustil diskuzi o zřízení tzv. Centra společných služeb pod hlavičkou Společenství obcí Podkrkonoší, jehož je předsedou. „Myslím, že většina starostů především malých obcí by alespoň občasnou pomoc přivítala. To platí i pro starosty z jiných dobrovolných svazků a ORP, s nimiž jsme připraveni o vytvoření servisního centra jednat,“ uvedl Petr Hrubý, starosta obce Vítězná.

Toto jednání bylo v rámci projektu, který k 31. říjnu 2015 končí, poslední, nicméně přítomní starostové se shodli, že by bylo dobré se potkávat i nadále. Proto se již předběžně dohodli, že v listopadu by se opět mohli sejít, tentokrát nad tématem místních akčních plánů pro školství.

„Děkuji celému týmu za dosavadní práci a Vám, kolegům starostům, přeji i nadále pozitivní a aktivní přístup,“ zakončil setkání druhý motivující starosta, Štěpán Čeněk z Bílé Třemešné