Pohořelicím a okolním obcím pomáhá projekt meziobecní spolupráce

22.05.2015 10:14

Projekt Svazu měst a obcí – „Obce sobě“ na území ORP Pohořelice

 

Ke konci roku 2013 zahájil Svaz měst a obcí ČR (dále jen SMO) realizaci projektu, jehož cílem je vytvořit podmínky pro dlouhodobý rozvoj meziobecní spolupráce v ČR. Do tohoto celorepublikového projektu přistoupila i obec s rozšířenou působností Pohořelice. Z dlouhodobého hlediska chce SMO docílit podpory státu pro meziobecní spolupráci. Stát by měl výrazně finančně podporovat obce, které budou spolupracovat v území na zajištění svých zákonných kompetencí. Projekt umožní vytvořit pro podporu spolupráce obcí odborné a administrativní zázemí ve všech územích správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Odborný tým pracovníků, za výrazné podpory motivujících starostů z daného území a metodické podpory ze strany Svazu, umožní vytvořit ucelené materiály za jednotlivá území.

 

Ty se stanou podkladem pro diskusi zástupců obcí, jak řešit dostupnost základních škol nebo sociálních služeb v území, jaké jsou možnosti řešení dopravní obslužnosti, jak společně zadávat výběrová řízení, jak výhodně řešit odpadové hospodářství, jak společně nakupovat energie či jiné služby a podobně.

 

Zástupci obcí – rada města a zastupitelstvo tak získají portfolio návrhů rozvoje obcí a regionu. Dokument bude mít silnou vypovídací hodnotu, neboť se jedná o soubor výstupů porovnatelných na území celé České republiky.Ty připraví podmínky pro budoucí meziobecní spolupráci zejména v oblastech: ­ předškolní výchovy a základního školství, ­ odpadového hospodářství, ­ sociálních služeb, a dále ve volitelných oblastech, jejichž řešení obce v území preferují. Město Pohořelice bylo úspěšným řešitelem této části projektu a proto bylo osloveno ke spolupráci při pokračování tohoto projektu. Předmětem řešení jsou zejména dvě oblasti:

 

Administrativní podpora obcí – systém vytvoření administrativní podpory zejména starostům malých obcí v jednotlivých ORP. Druhou oblastí je rozvoj nemotorové dopravy v ORP Pohořelice – trasování cyklostezek na území ORP Pohořelice tak, aby bylo celé ORP efektivně propojeno a navazovalo na další cyklostezky v Jihomoravském kraji. Ukončení druhé části projektu bude k 30. říjnu 2015. Více informací naleznete na https://www.obcesobe.cz/oprojektu/.

 

Brněnský deník. příloha Jak se žije v Pohořelicích, 22. 5. 2015