Pěkná vize pěkné budoucnosti

29.05.2015 10:23

NÁMĚŠŤ - Do roku 2023 má být Náměšťsko se svými 27 převážně velmi malými obcemi regionem s vysokou úrovní životního prostředí, regionem s kvalitními podmínkami pro bydlení i aktivní život obyvatel.

 

„Bude také územím s rozvinutou dopravní, školní a sociální infrastrukturou zajišťující základní životní potřeby obyvatel a podnikatelů,“ takové jsou vize více než dvousetstránkového strategického dokumentu vzešlého z celostátního projektu „Obce sobě“ a financovaného Svazem obcí a měst České republiky. Dokument je výsledkem snahy, aby se i stát, tedy ministerstva, vláda a parlament, více obcím věnoval a podpořil meziobecní spolupráci. To by se mělo projevit i v poskytování dotací obcím a na podobě přijímaných zákonů. Dokument má také za cíl zjednodušit a ulehčit zvládání agendy neuvolněných starostů v malých obcích.

 

Dosažení stanovených cílů do osmi let ovšem nebude nikterak jednoduché. Jak z dokumentu vyplývá, ve srovnání s jinými regiony v České republice je na Náměšťsku nadprůměrná míra nezaměstnanosti a naopak podprůměrný počet firem, které by zaměstnávaly 50 a více zaměstnanců. Podprůměrné jsou i běžné a kapitálové výdaje obcí, podprůměrný je i počet žáků základních škol na tisíc obyvatel. Převažují tedy negativa včetně nepropojení Náměšťska s integrovaným dopravním systémem. Pozitivem je naopak nadprůměrná kapacita zařízení sociálních služeb jako jsou domovy pro seniory nebo chráněné bydlení.

 

Jedním z motivujících starostů projektu „Obce sobě“ je starosta Kralic nad Oslavou Emil Dračka: „Já si myslím, že je to dobře, že ten projekt bude pokračovat, protože zvláště na malých obcích mají starostové stále větší starosti. Marná sláva, když má přijít odpoledne z práce, vyřešit poštu, tak o osmi hodinách večer teprve může začít něco dělat. To je šílené. Je skutečně potřeba, aby starostové měli trošku nějaký servis.“ Spolu s náměšťským starostou Vladimírem Měrkou se Dračka pokoušel nalákat do regionu nějakého investora, který by nabídl práci hlavně nezaměstnaností ohroženým skupinám lidí jako jsou ženy po mateřské a lidé před důchodem. „Je to vše také o dopravní obslužnosti. A začíná být problém i naše školství. Práce by třeba i mohla být, ale byli by potřeba svářeči, nástrojaři a další řemesla. Dnes máme plno asistentů manažerů, ale děcka, která by uměla řemeslo, nejsou. Takže to beru trošku s rezervou, že náměšťský region bude v roce 2023 rozvinutý. Kéž by tomu tak bylo,“ dodal starosta Dračka.

 

Horácké noviny, 29. 5. 2015