Nové vedení Svazu měst a obcí ČR

30.09.2015 17:17

XIV. sněm Svazu měst a obcí v květnu zvolil novou Radu SMO ČR a schválil priority činnosti na další dvouleté období. Rada na svém jednání 12. června zvolila nové předsednictvo Svazu, ve kterém jsou čtyři zástupci statutárních měst, čtyři zástupci měst a čtyři zástupci obcí. Předsedou Svazu byl zvolen František Lukl, čestnou předsedkyní je podle stanov primátorka hlavního města. Předsedou komory statutárních měst je pardubický primátor Martin Charvát, v čele komory měst je Vlastimil Picek a komoru obcí vede Pavel Drahovzal.

ORGÁNY SVAZU, KOMISE, PRACOVNÍ SKUPINY

Vedle sněmu, rady a předsednictva patří mezi kolektivní orgány Svazu jeho komory (statutárních měst, měst a obcí), kontrolní výbor a výbor městských částí a obvodů. Předsednictvo Svazu může pro řešení specifických otázek zřizovat své iniciativní a poradní orgány – komise, pracovní skupiny atp.

Představitelé členských obcí se tak mohou zapojit do práce 15 komisí předsednictva: bezpečnostní, bytové, dopravní, energetické, finanční, cestovního ruchu a dále komise pro informatiku, zahraniční spolupráci, komise životního prostředí, kulturní, legislativní, majetkové, regionální, školské a sociálně-zdravotní. Ve všech komisích předsednictva jsou vždy paritně zastoupeni zástupci jednotlivých komor. Dále předsednictvo ustavilo 9 pracovních skupin. Zejména jsou to pracovní skupiny pověřených obcí (II. stupeň) a obcí s rozšířenou působností (III. Stupeň). Dále jsou to pracovní skupiny pro obecní policie, pro povodně, pro problematiku sociálního začleňování, pro rovné příležitosti, dále pro strukturální politiku a pro veřejné zakázky. Patří sem také expertní skupina manažerů IPRM (Integrované plány rozvoje měst).

Priority činnosti SMO ČR na období 2015-2017:

1. Územní samospráva jako plnohodnotný a silný článek veřejné správy v České republice. Silné municipality, či jejich svazky, jako styčný bod kontaktu občana s veřejnou správou.

2. Zajištění adekvátního způsobu a výše financování obcí odpovídající svěřenému přenosu kompetencí a zajišťující samosprávný rozvoj obce z národních i nadnárodních zdrojů. Podpora meziobecní spolupráce představuje prioritní nástroj dobrovolného sdružování samospráv v území postaveného na finančním zvýhodnění.

3. Kvalitní veřejné služby sloužící občanům České republiky musejí být dostupné v široké variabilitě území a sídel. Nejedná se pouze o dostupnost a vstřícnost služeb veřejné správy, ale i poštovních, vzdělávacích, sociálních či zdravotních služeb. Vedle toho je kladen důraz na životní prostředí včetně fungujícího odpadového hospodářství.

4. Mezinárodní spolupráce obcí zabezpečuje plnohodnotný rozvoj samospráv ve formě kooperace a interakce se zahraničím, přičemž se nejedná pouze o partnerství měst, ale i rozvojovou spolupráci a participaci v rámci unijních institucí. 5. Svaz jako nepolitická instituce se silným mandátem obhajovat zájmy municipalit v České republice. Svaz jako nositel projektů, poskytující informační, koordinační, vzdělávací a podpůrný servis svým členům. Svaz jako respektovaný partner pro instituce na národní i nadnárodní úrovni a pro organizace podnikatelské i neziskové sféry a zároveň médii vnímaný jako respektovaný informační zdroj zásadní pro obecně platná vyjádření samospráv.

 

SVAZ MĚST A OBCÍ ČESKÉ REPUBLIKY

5. května 1640/65 (budova Kongresového centra)

140 21 Praha 4

tel.: +420 234 709 711/717

fax: +420 234 709 786

e-mail: mailto:smocr@smocr.cz

ID datové schránky: 5fkgwn3

https://www.smocr.cz

 

Obec & finance, 29. 9. 2015