Nechejte se okouzlit přírodou i historií Konicka

01.08.2015 20:45

V dalším díle seriálu, který přináší regionální Deník ve spolupráci s Českým rozhlasem Olomouc, se podíváme na krásy okolí města Konice

 

Střední Morava – Centrem Mikroregionu Konicko je město Konice a jako jediné má v mikroregionu statut města. Celková rozloha Mikroregionu Konicko je 175 km2, celkový počet obyvatel se pohybuje okolo 11 tisíc. Mikroregion se nachází v severozápadní části okresu Prostějov a sousedí s okresy Olomouc, Blansko a Svitavy v ekologicky čistém prostředí Drahanské vrchoviny, geomorfologickém podcelku v naší části území označeném jako Konická vrchovina. Region Konicka je bohatý především na přírodní zajímavosti. Vznikl 4. listopadu 1999. Impulsem pro jeho vznik byl zájem obcí spolupracovat na některých aktivitách společně. Konický mikroregion tvoří dvacet obcí, které všechny zároveň patří pod obec s rozšířenou působností Konice: Bohuslavice, Brodek u Konice, Březsko, Budětsko, Dzbel, Horní Štěpánov, Hačky, Hvozd, Jesenec, Kladky, Konice, Lipová, Ludmírov, Ochoz, Polomí, Raková u Konice, Rakůvka, Skřípov, Stražisko a Suchdol.

            Mezi nejúspěšnější projekty Konicka patří ten na rozvoj cestovního ruchu; dále dětská hřiště, která vznikla v několika obcích; poté vytvoření varovného a výstražného systému, ve kterém byl ve vybraných obcích mikroregionu rekonstruován obecní rozhlas a projekt podpořený Olomouckým krajem, v rámci kterého byl nakoupen majetek na pořádání kulturně­společenských akcí jednotlivých obcí. Zároveň je Mikroregion Konicko smluvním partnerem Svazu měst a obcí ČR v realizaci Podpory meziobecní spolupráce. V současné době pracuje na projektu Bezpečný Mikroregion Konicko, v jehož rámci by měly být v obcích mikroregionu instalovány bezpečnostní kamery, které budou mít za úkol snížit kriminalitu v regionu a zvýšit objasněnost trestných činů.

            Uprostřed této hornaté krajiny mikroregionu můžete navštívit Přírodní park Kladecko se dvěma přírodními rezervacemi, několika přírodními památkami a vzácnou květenou. Tyto přírodní lokality jsou nádherným tipem na výlet:

            Přírodní park Kladecko – přírodní lokalita krasového původu se skalními hřbety, hlubokými zalesněnými údolími a chráněnou květenou (například prstnatec májový, sasanka lesní). Nejvyšším místem je vrch Dzbel (604mn. m.). Územím vede naučná stezka s infotabulemi.

            Přírodní rezervace Průchodnice (Ludmírov) – Skalnatý vrch nad potokem Špraňkem se dvěma průchozími jeskyněmi (archeologické naleziště z doby kamenné). Zimoviště chráněného netopýra černého.

            Přírodní památka Na Kozénku – Výslunná stráň u vápencového lomu s pestrou květenou (sasanka lesní) a vzácnými motýly (batolec červený, otakárek fenyklový).

            Přírodní rezervace Rudka – vápencové bradlo s cennou suchomilnou květenou.

            Přírodní památka Taramka – chráněné území, na jaře rozkvétá záplavou jaterníku trojlaločného. Skřípovský mokřad – přírodní lokalita s mělkými tůněmi a zrašeliněnými loukami. Chráněné území se vzácnými a ohroženými společenstvy rostlin (zevar nejmenší, hořec hořepník, kosatec sibiřský, úpolín evropský).

            Více o Mikroregionu Konicko poslouchejte v pondělí mezi desátou a jedenáctou hodinou na vlnách Českého rozhlasu Olomouc v pořadu Dobrá rada.

 

***

 

Místa, která také stojí za návštěvu

 

Brodek u Konice – bylinná zahrada firmy Naděje zabývající se výrobou gemmoterapeutik Hačky – zrekonstruovaný dřevěný větrný mlýn z roku 1923 Horní Štěpánov – vrch Durana se zbytky hradiště ze 13. století Hvozd – historická stavba vodního mlýna. První zmínka z roku 1740 Jesenec – barokní komplex s budovou zámku a farním kostelem svatého Libora, pravděpodobně dílo architekta Jana Santiniho Aichla Kladky – lyžařský areál Kladky se 710 m dlouhou sjezdovkou Lipová – v okolí Malé Hradisko, nejstarší keltské oppidum v republice Ochoz – Ochozská kyselka v údolí potoka Pilavky Suchdol­Jednov – poutní kostel Navštívení P. Marie s mariánskou zahradou a studánkou, u obce stojí starobylý větrný mlýn Koupaliště Stražisko – 50 metrů dlouhý bazén se skluzavkou, dětské brouzdaliště, hřiště s umělým povrchem a příjemné travnaté pláže Konice – zámek Konice s expozicí místních řemesel a sbírkou seker, v budově zámku funguje turistické informační centrum

 

Chystané akce v mikroregionu

 

Pochod za vílou Pilavkou – 15. srpna Military fest – areál bývalé vojenské posádky Skřípov uvítá 5. ročník festivalu vojenství v sobotu 15. srpna Traktoriáda v Suchdole dne 22. srpna Dětské dny v místních obcích – například Dětský den SDH Jednov 12. září Výročí 250 let poutního kostela v Suchdole–Jednově dne 20. září Svatováclavské vepřové hody v Ochozu dne 26. září Výstava uměleckých řemesel – celé prázdniny, konický zámek Na zámku v Konici unikátní sbírka sekyrek, která nemá ve světě obdoby a je zapsaná v České knize rekordů a aspiruje na zápis do celosvětové Guinessovy knihy rekordů

 

Pohádkový les ve Dzbelu Konice – Vánoční trhy probíhají pravidelně s bohatým kulturním programem a ohňostrojem Klub přátel hudby – pořádání koncertů

 

Olomoucký deník, 1. 8. 2015