Ministr financí Jan Fischer a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys vítají projekt Podpora meziobecní spolupráce

03.11.2013 14:22

(Praha 29. října) Projekt Svazu měst a obcí ČR Podpora meziobecní spolupráce vyžaduje vzhledem k navrženým tématům spolupráci s klíčovými ministerstvy, proto zástupci Projektové kanceláře Svazu zahájili sérii jednání s příslušnými ministry. Jako první proběhla jednání s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Daliborem Štysem (15. října 2013) a ministrem financí Janem Fischerem (21. října 2013).

 

V obou případech nejprve byla zástupci Projektové kanceláře stručně vysvětlena podstata projektu, který umožní ve všech územích správních obvodů obcí s rozšířenou působností vytvořit odborné a administrativní zázemí pro podporu vzájemné spolupráce obcí. V oblasti předškolní výchovy a základního školství je to např. otázka kapacity mateřských škol, zachování a dostupnosti základních škol, možnosti řešení dopravní obslužnosti nebo mimoškolní a zájmová činnost. Připravované analýzy budou sloužit jako podklad pro komunikaci mezi zástupci obcí s ohledem na řešení konkrétní situace v daném území. Zespodu na základě potřeb by také měly vyplynout podněty pro případné legislativní změny. V souvislosti s realizací projektu a přípravou základních analytických podkladů byli zástupci ministerstva požádáni o úzkou spolupráci a součinnost při poskytnutí dat ohledně předškolního a základního vzdělávání ze Statistiky školství MŠMT.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy uvítal nabídku spolupráce a vyjádřil podporu společnému postupu při tvorbě analýz, strategií a vzájemného doplňování akcí spojených s podporou škol. Jako příklad řešení dopravní obslužnosti na územích správních obvodů obcí s rozšířenou působností zmínil započatou spolupráci s prof. Ing. Emilem Pelikánem, CSc., z Fakulty dopravní ČVUT v Praze (Ústav dopravní telematiky), který s využitím pokročilých metod teorie řízení vytváří model dopravní obslužnosti v ORP.

1. náměstek ministra Jindřich Fryč potvrdil, že MŠMT ve svých strategiích týkajících se předškolního a základního vzdělávání, i v rámci příprav nového Operačního programu VVV, pracuje se skladební jednotkou území ORP. Přímou podporu škol včetně dovybudování jejich sítě vidí v podpoře vzniku svazkových škol jako školské právnické osoby. Takovýmto školám může ministerstvo poskytnout finanční prostředky na investice. V roce 2014 je v rozpočtu pro školství vyčleněno 100 mil. Kč.

Školy zakládané svazky obcí uvedla jako vhodný příklad meziobecní spolupráce také náměstkyně ministra Eva Bartoňová s tím, že tento trend bude ministerstvo i nadále podporovat. V rámci projektu Svazu vidí přínos právě na úrovni území ORP, kdy bude možné např. namodelovat řešení spádových škol v případech, kdy není shoda mezi spádovým územím a spádovou obcí. Zástupci MŠMT navrhli pro další spolupráci v rámci projektu vznik společné pracovní skupiny, jelikož sledovaná problematika prolíná více strukturami ministerstva. Paní náměstkyně projevila osobní zájem o účast v této pracovní skupině, jako kontaktní osoba byl navržen ředitel Odboru vzdělávací soustavy Jakub Stárek.

Ministr financí Jan Fischer uvítal, že jde o projekt, který vychází z přirozených potřeb obcí, a že na základě zpracovaných dokumentů bude možné vést další debaty s obcemi nad možných potenciálem meziobecní spolupráce v konkrétním území. V neposlední řadě zmínil skutečnost, že projekt může mít pozitivní dopady na rozpočty obcí. Pro zvýšení zájmů obcí o spolupráci navrhli zástupci Projektové kanceláře zavedení motivačních prvků v rámci rozpočtového určení daní. Spolupráce obcí by měla být státem určitým způsobem zvýhodněna, a to např. vyšším podílem ze sdílených daní. Jen tak může být dlouhodobě udržitelná. Kontaktní osobou pro projekt za ministerstvo financí bude pan náměstek Jan Gregor (potažmo ředitel odboru financování územních rozpočtů Jan Zikl).

Osobní představení projektu Podpora meziobecní spolupráce bylo oběma ministry velmi pozitivně hodnoceno. Jednání splnilo očekávání především v nastavení další efektivní vzájemné spolupráce a v možnosti hledat nová řešení problematiky meziobecní spolupráce s ohledem na samosprávné kompetence obcí.   

Další jednání jsou naplánována s ministrem práce a sociálních věcí Františkem Koníčkem a ministrem životního prostředí Tomášem Janem Podivínským. Zástupci Projektové kanceláře se setkají také se zástupci dalších institucí, které by mohly být pro realizaci projektu velkým přínosem. Vzhledem k nutnosti pracovat s velkým množstvím statistických informací to bude v brzké době např. s jednání předsedkyní Českého statistického úřadu Ivou Ritschelovou.

 

Jednání na MŠMT proběhlo dne 15. října 2013

Účast na ministerstvo:

prof. RNDr. Dalibor Štys, CSc., ministr školství, mládeže a tělovýchovy

PhDr. Jindřich Fryč, 1. náměstek ministra (Skupina pro vzdělávání)

Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra (Skupina pro ekonomické záležitosti)

Účast za Projektovou kancelář Svazu:

Jaromír Jech, ředitel Kanceláře pro projekty a vzdělávání, ředitel-supervizor projektu Podpora meziobecní spolupráce (PMOS)

Mgr. Ingrid Štegmannová, Ph.D., vedoucí oddělení vnějších vztahů, vedoucí projektový manažer projektu PMOS

PhDr. Marcela Štiková, předsedkyně Školské komise SMO ČR, metodik předškolní výchovy a základního školství projektu PMOS

Jednání na MF proběhlo dne 21. října 2013

Účast na ministerstvo:

Ing. Jan Fischer, CSc., ministr financí

Účast za Projektovou kancelář Svazu:

Mgr. Ingrid Štegmannová, Ph.D. vedoucí oddělení vnějších vztahů, vedoucí projektový manažer projektu PMOS

Ing. Marek Vetýška, manažer metodických a analytických prací projektu PMOS

 

 

Projekt Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností je plně hrazený ze zdrojů OP LZZ. Zapojit se do něj mohou i obce a města, která nejsou členy Svazu měst a obcí ČR. Doba jeho trvání je od 1. května 2013 do 30. června 2015. Přímá finanční podpora do jednotlivých území je až 2,5 mil. Kč.

Podrobné informace najdete na www.obcesobe.cz.


Další informace poskytnou:

Mgr. Ingrid Štegmannová, Ph.D., vedoucí projektový manažer
Tel.: 234 709 718, 731 579 718, e-mail: stegmannova@smocr.cz

Ing. Ivan Černý, komunikace a vztahy s územní samosprávou
Tel.: 234 709 726, 730 154 520, e-mail: cerny.mos@smocr.cz.

 

Kontakt pro novináře:
Mgr. Tomáš Cikrt, manažer publicity projektu
Tel: 722 959 738, e-mail:  cikrt.mos@smocr.cz