Malé obce dusí administrativa

28.08.2015 20:35

Starostové vesnic na Trutnovsku volají po pracovišti, které by jim pomohlo se složitou agendou.

 

VÍTĚZNÁ / Řešení, jak si poradit s rostoucí administrativní zátěží, hledají obce na Trutnovsku. Radnice těch nejmenších samospráv tvoří mnohde pouze starosta a účetní, často přitom starosta vykonává funkci při běžném zaměstnání. Chod obce je však spojený s rozsáhlou agendou, kterou ve velkých městech obstarává armáda úředníků. Samosprávy proto začaly jednat o vzniku takzvaného Centra společných služeb, jež by obcím na venkově pomohlo.

 

Chybí čas na důležité věci

 

„Především starostové malých obcí, kteří nedisponují dostatečným úřednickým aparátem, jsou zahlceni administrativou, která navíc vyžaduje mnoho ryze odborných znalostí,“ upozorňuje starosta Vítězné na Královédvorsku Petr Hrubý. Podle něj starostům kvůli vyplňování různých výkazů a byrokratickým překážkám nezbývá čas věnovat se skutečným problémům v obci.

Projekt Centra společných služeb je zatím ve fázi debat, zastřešuje jej Svaz měst a obcí v rámci projektu Podpora meziobecní spolupráce. „Agendy, které by centrum mělo zajišťovat, jsou právě předmětem diskuzí se starosty, nicméně obecně by mělo pomáhat především neuvolněným starostům, kteří funkci vykonávají s omezenou časovou dotací, a starostům menších obcí, kteří jsou mnohdy na veškerou administrativu obce sami,“ říká členka projektového týmu Radka Jansová z Místní akční skupiny Království-Jestřebí hory.

 

Dotace a veřejné zakázky

 

Podle dosavadního průzkumu radnice nejvíce zatěžují právní záležitosti, dotační management a také veřejné zakázky, vyžadující odborné znalosti. Centrum společných služeb by tak pro starosty mohlo zpracovávat žádosti o dotace, pořádat školení v oblasti legislativy nebo vykonávat informační servis. Podobné pracoviště funguje například v Pacově na Pelhřimovsku.

Starostové obcí na Královédvorsku se znovu sejdou a budou o této problematice diskutovat na konci srpna. Kdy by centrum mohlo v regionu začít fungovat, zatím není jasné. Stejně jako jeho financování. „V ideálním případě by centrum mělo být samofinancovatelné, a tudíž schopné fungovat i bez prostředků Evropské unie,“ tvrdí Radka Jansová.

 

5+2 plus - Turnovsko, 28. 8. 2015