Již 130 území správních obvodů ORP se zapojilo do projektu meziobecní spolupráce

28.11.2013 00:00

U příležitosti mezinárodní konference byl veřejnosti představen evropský projekt, který pomáhá obcím i městům při zajišťování veřejných služeb pro občany.

 

(Praha 28.11.)  Z celkem 205 území správních obvodů obcí s rozšířenou působností (ORP), na které se člení Česká republika, se již 130 přihlásilo do evropského projektu meziobecní spolupráce. Na mezinárodní konferenci, věnované tomuto tématu to oznámil Jaromír Jech, ředitel Kanceláře pro projekty a vzdělávání Svazu měst a obcí ČR.

Zájem splnil naše očekávání. Potvrzuje se, že obce mají zájem řešit společně oblasti jako je školství, odpadové hospodářství, či sociální služby. Evropský projekt jim umožní zaměstnat pracovníky, kteří budou působit přímo v územích správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Svaz, který je garantem projektu, jim poskytne právní, odborné a administrativní zázemí,“ vysvětluje J. Jech. Cílem je, aby se obce samy a dobrovolně rozhodly, jaká konkrétní řešení svých problémů si zvolí. „Nebude to stát, který obcím diktuje shora, jak co má být, ale svůj rozvoj si určují ony samy,“ zdůrazňuje J. Jech.

Mezinárodní konference o meziobecní spolupráci potvrdila, že dobrovolná spolupráce  obcí se osvědčila i v jiných zemích. „Zahraniční zkušenosti jednoznačně prokazují, že spojení sil umožní zkvalitnit a zefektivnit veřejné služby, a tím získat pro obce a města další finanční prostředky pro jejich rozvoj. To je také záměrem Svazu,“ říká Ingrid Štegmannová, vedoucí projektová manažerka a dodává: „Jsme rádi, že se s námi o své zkušenosti podělili zkušení starostové i zástupci státní správy šesti evropských zemí. Například Pierre Calzat, bývalý zástupce prefekta z Francie, popsal vývoj obecní spolupráce v zemi, která je podobná České republice vysokým počtem malých obcí. Jeho vystoupení bylo velice inspirativní.“

 

Více informací o projektu najdete na www.obcesobe.cz

Informace o Svazu měst a obcí ČR najdete na www.smocr.cz

Fotogalerii z konference najdete zde.

 

Další informace novinářům poskytne:

Tomáš Cikrt, manažer publicity

cikrt.moc@smocr.cz

722 959 738

 

Tisková zpráva, verze ve wordu.