Jak se zdokonalila meziobecní spolupráce nejen na Domažlicku a Tachovsku

15.04.2015 18:00

Obce sobě  - je název projektu, jehož nositelem je Svaz měst a obcí České republiky. Cílem je zvýšit spolupráci mezi českými obcemi, zdokonalit veřejnou správu a zlepšit služby občanům.  S tímto úkolem se potýkaly pracovní skupiny v celé republice dva roky, nyní jejich úsilí vrcholí. Jak se zdokonalila meziobecní spolupráce nejen na Domažlicku a Tachovsku, zjišťovala naše spolupracovnice Sylva Heidlerová. Dobré ráno.

Dobré ráno. O způsobech meziobecní spolupráce se v různých formách diskutovalo v celé České republiky, tedy i v Plzeňském kraji, vyjma města Plzně.  Ve186 obcích fungovaly proškolené týmy, které čítají celkem osm set zaměstnanců, jejich činnost podporuje více než čtyři sta zainteresovaných starostů a zapojeno je přes pět tisíc obcí.

Z toho se dá soudit, že partnerství mezi obcemi, funkční mikroregiony a svazky obcí mají budoucnost. Co jim tento projekt přinese?

Účinná spolupráce bezpochybně spoří malým obcím peníze, a to především ve třech zásadních oblastech. Samosprávy by si navzájem mohly vypomáhat v sociálních službách, ve školství a v odpadovém hospodářství. Nezanedbatelným výstupem projektu je ale také argumentace proti administrativnímu slučování obcí, usiluje se tedy o posílení jejich samostatného fungování.

Co se nyní děje ve správních obvodech obcí s rozšířenou působností, kterým by se s troškou nadsázky dalo říkat malé okresy? Konkrétně na Tachovsku, Domažlicku a Horšovskotýnsku?

Obce si vymezily činnost, která je, - když se dělá společně, - efektivnější. Konkrétně třeba společné sběrné dvory, skládky, veřejné bezbariérové autobusy, mobilní školní logoped i či psycholog. Naše pohraniční regiony se ale navíc zaměřily na zvýšení bezpečnosti a pořádku. V příštím týdnu se několik starostů jede podívat do Břeclavi, do tamní služebny městské policie, na úspěšné partnerství obcí v prevenci kriminality v praxi.

Co se bude dít v nejbližší době? Jsou plánovaná nějaká setkání?

Za dvě hodiny začíná vrcholné oficiální setkání starostů Svazku obcí Domažlicka v Draženově, zítra se koná v Nepomuku, v pátek se sejdou zástupci Dobrovolného svazku obcí Borsko v Boru.  Tam by si starostové měli deklarované cíle a jejich plnění vzít za své.

Český rozhlas Plzeň, živé zpravodajství, 15. 4. 2015, 7:50