Inspirujte se… Cílem není služba, ale člověk

11.09.2015 20:44

V rámci projektu Svazu měst a obcí, který je zaměřen na systémovou podporu meziobecní spolupráce vznikl v oblasti sociálních služeb dům s pečovatelskou službou Škrdlovice.

 

Subregion Velké Dářko je dobrovolný svazek obcí, který sdružuje sedm obcí – Škrdlovice, Světnic, Cikháj, Polnička, Karlov, Vojnův Městec a Radostín. Vedle společné péče o komunální služby, cestovní ruch, hospodaření s vodou a dopravní obslužnost patří mezi hlavní aktivity oblast sociálních služeb. Dům s pečovatelskou službou – Škrdlovice

 

Svazek obcí vybudoval, poskytuje a provozuje ve Škrdlovicích dům s pečovatelskou službou, protože obec se nachází ve středu mezi členskými obcemi a většina klientů se navzájem zná. Nejsou zpřetrhány sociální vazby a při udržování životních tradic je umožněna i spolupráce klientů s dětmi z místní mateřské a základní školy. Pečovatelské služby jsou poskytovány v domácnostech klientů v bytech domu s pečovatelskou službou a v dalších prostorách budovy podle potřeb, a to 24 hodin denně po celý rok. Dům mnohdy supluje zařízení typu domova pro seniory. Kapacita Pečovatelské služby dvacet sedm klientů terénních sužeb a deset klientů ambulantních služeb. Cílem je oddálení, případně vyloučení potřeby ústavní sociální péče. Klienti mají vytvořeny podmínky k seberealizaci, jsou zde osoby od 65 let a lidé s tělesným postižením od 40 let věku.

 

Nevýhodou provozu je vysoká finanční náročnost. Náklady hradí subregion z příspěvků členských obcí. Subregion Velké Dářko je jako zřizovatel významným zaměstnavatelem především žen ve Škrdlovicích a okolí.

 

Deník veřejné správy, 11. 9. 2015