Červen běží ve znamení setkání představitelů obcí

17.06.2014 13:45

Projekt Obce sobě úspěšně rozproudil diskusi o budoucí podobě meziobecní spolupráce

 

(Praha 17.6.)  Po celé republice v těchto dnech probíhají tzv. První oficiální setkání představitelů obcí v územních obvodech ORP, zapojených do Projektu meziobecní spolupráce. Ze 186 smluvních partnerů jich uprostřed měsíce června již stihlo uspořádat svá setkání zhruba devadesát. 

 

Projekt meziobecní spolupráce, zkráceně také nazývaný Obce sobě, se nedávno přehoupl do své druhé poloviny. Setkání představitelů obcí má za úkol zhodnotit dosavadní práce na projektu, diskutovat provedené analýzy problémů v území a nastínit možné varianty jejich řešení a také vybrat tzv. volitelné téma. Tam, kde to připadá v úvahu, se ještě řeší i meziobecní spolupráce na úrovni aglomerace.

První oficiální setkání představitelů obcí sice mají všechna stejnou strukturu programu tak, jak jí předpokládá projekt, ale jinak je jejich průběh velice různorodý. Odráží totiž poměrně věrně konkrétní situaci, nálady i schopnost spolupráce v daném území. Některá shromáždění probíhají bouřlivě, jiná v naprostém klidu a vzájemné souhře. „Tato setkání jsou důležitá nejenom jako jakýsi zásadní předěl v našem projektu, ale jsou i užitečnou příležitostí starostů a aktivních lidí z obcí, aby si vyjasnili své priority, aby si naslouchali a možná, aby si i některé problémy vyříkali,“ přiblížil „vedlejší“ efekt Jaromír Jech, ředitel Kanceláře pro projekty a vzdělávání Svazu měst a obcí ČR.

„Završujeme teď jedno velice rušné a pracovně náročné období, a to jak pro týmy v územích, tak i pro náš projektový odborný a právní tým. Dostáváme první zásadní písemné výstupy z území, vyhodnocujeme je a případně vracíme k dopracování. Naší snahou je, aby analýzy a další materiály, které vznikly u jednotlivých smluvních partnerů, byly v pořádku nejenom po formální stránce, protože musí odpovídat požadavkům projektu, ale také, aby se staly skutečně použitelnými podklady pro další rozvoj meziobecní spolupráce,“ zdůraznil projektový manažer Antonín Lízner.

 

První oficiální setkání mají proběhnout do konce června. Pak už se pracovní týmy v územích pustí do další fáze projektu, tematičtí experti rozpracují volitelné téma, vznikne strategický dokument s kompletními rozvojovými strategiemi a tam, kde se to ukáže jako výhodné a prospěšné připraví – za aktivní pomoci právního týmu projektu – založení nového nebo transformace stávajícího dobrovolného svazku obcí. Všechny tyto aktivity vyvrcholí druhým oficiálním setkání představitelů obcí, která musejí proběhnout nejpozději do 30. dubna 2015. 

 

Základní informace o projektu:

 

·          Projekt „Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“ (ORP) je plně hrazený ze zdrojů OP LZZ. Doba jeho trvání je od 1. května 2013 do 30. června 2015. Přímá finanční podpora do jednotlivých území je až 2,5 mil. Kč.

·         Garantem projektu je Svaz měst a obcí ČR, který již o realizaci projektu uzavřel smlouvy s partnery ze 185 území správních obvodů ORP.

·         Projekt usnadní spolupráci obcí tím, že jim poskytne odborné a administrativní zázemí v územích správních obvodů ORP. Malé týmy pracovníků, za výrazné podpory tzv. motivujících starostů z daného místa a metodické podpory ze strany Svazu, vytvoří odborné analýzy a návrhy rozvoje jednotlivých území. Ty se stanou podkladem pro diskusi zástupců obcí, jak řešit dostupnost základních škol nebo sociálních služeb v území, jaké jsou možnosti řešení dopravní obslužnosti, jak společně zadávat výběrová řízení, jak výhodně řešit odpadové hospodářství, jak společně nakupovat energie či jiné služby apod. Bude jen na zástupcích obcí, pro jaké z navrhovaných řešení se rozhodnou.

·         Projekt umožňuje vyhmátnout reálné problémy regionu a řešit je. Obce v konkrétním území získají vlastní data a řadu informací, které jim pomohou při tvorbě navazujících projektů i při diskusích o finančních prostředcích se státní správou a krajskou samosprávou. Solidní a pádné argumenty v ucelených materiálech za jednotlivá území i v rámci celé ČR jsou nutné pro přesvědčování politiků, aby nasměrovali peníze na rozvoj meziobecní spolupráce i jednotlivé projekty v konkrétních územích.

·         Podstatným rysem projektu je, že obce navazují spolupráci dobrovolně. Obce a jejich starostové nejlépe vědí, co potřebují a jaká spojení a spolupráce je pro ně výhodná a jaká nikoliv.

 

Více informací o projektu najdete na www.obcesobe.cz

Informace o Svazu měst a obcí ČR najdete na www.smocr.cz

 

Další informace novinářům o projektu poskytne:

Tomáš Cikrt, manažer publicity, mail: cikrt.mos@smocr.cz, mob: 722 959 738