Informace k prohlubování meziobecní spolupráce

17.10.2014 17:27

Na základě opakovaných dotazů ze strany představitelů obcí uvádíme následující informace týkající se prohlubování meziobecní spolupráce jako jedné z klíčových aktivit projektu Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností, reg. č.: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001.

Tato projektová aktivita nemá za úkol nutit jednotlivé obce k tomu, aby se neúčelně sdružovaly do nových dobrovolných svazků obcí nebo zasahovaly bez dalšího do organizační struktury dobrovolných svazků obcí, které již fungují. Hlavními myšlenkami této aktivity jsou především:

  • nastolení debaty o možnostech spolupráce na úrovni dobrovolného svazku obcí s ohledem na zefektivnění výkonu veřejné správy a zkvalitnění poskytovaných veřejných služeb,
  • inspirace jednotlivých představitelů obcí v oblasti fungování dobrovolných svazků (příklady dobré praxe),
  • příprava relevantních podkladů do budoucna pro případné využití v okamžiku, kdy to bude účelné, a to i s ohledem na budoucí možné čerpání finančních prostředků (tj. úspora a efektivita na straně členských obcí, dotační politika, legislativní změny apod.).

Další informace najdete v PMOS_Nezávaznost prohlubování MOS.